Uitgeverij Eigen Boek, Geef uw EIGEN BOEK uit! Eigen Boek uitgeven.

Verdwenen dorpen deel 2 West/Zuid Nederland - B. Stulp

Paperback - 246 blz. - geografie van stad en platteland

Verdwenen dorpen deel 2 West/Zuid Nederland -  B. Stulp
Euro 20.65 *Prijzen zijn inclusief btw
Artikelcode978-90-7953-865-2
“In deel 2 schets ik West/Zuid-Nederland.”

deel 2 is vooral een regionaal boek geworden. Het behandelt de verdwenen dorpen in de provincies Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg, globaal gezien dus het westen en zuiden van Nederland.
“In deel 2 schets ik West- en Zuid-Nederland.”

deel 2 is vooral een regionaal boek geworden. Het behandelt de verdwenen dorpen in de provincies Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg, globaal gezien dus het westen en zuiden van Nederland.

Zeeland volgt in deel 5 en de Waddeneilanden in deel 4

Auteur Bert Stulp studeerde sociale geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Al tijdens zijn studie specialiseerde hij zich in de historische geografie. Hij was docent aardrijkskunde aan een middelbare school te Hengelo. Na zijn pensionering heeft hij zich verdiept in het onderwerp van de verdwenen dorpen. “Als je eenmaal besmet bent met het virus van de ‘verdwenen dorpen’, zoals mij is overkomen, dan is er helaas geen weg meer terug. Je blijft speuren naar nieuwe gevallen van ooit aanwezige nederzettingen die soms heel lang, soms ook maar kort hebben bestaan. Van de plaatsen die je eenmaal opgespoord hebt, wil je steeds meer weten. Ook blijf je erop gespitst om overblijfselen, hoe miniem ook, van deze dorpen te vinden. En als je dan volgens jou een redelijk aantal van deze nederzettingen hebt gevonden en beschreven dan wil je ook graag anderen van deze ‘verdwenen dorpen’ laten meegenieten: een boek dus..”


CartoMagie heeft een kaart vervaardigd van de verdwenen nederzettingen in Nederland die auteur Bert Stulp in zijn boekenserie "Verdwenen dorpen in Nederland" heeft beschreven. Op de kaart zijn alle steden, dorpen en gehuchten afgebeeld, inclusief de periode en de reden(en) van verdwijning - overstroming, zandoverstuiving, oorlog, industrie -infrastructuur, ontvolking, concurrentie en verplaatsing.
 
De ondergrond is een mix van de Indicatieve Kaart van Archeologische Waarden (IKAW), de Archeologische Monumentenkaart (AMK) en basistopografie, met een schilderij van de Sint Elisabethsvloed en de dijkbreuk bij Wieldrecht als decor. Contouren van Nederland in 800 en 1500 zorgen voor een bijzonder schaduw-effect.
 
De kaart is een echte aanwinst voor geïnteresseerden in de geschiedenis van Nederland, en in verdwenen dorpen in het bijzonder. De kaart is uiteraard prima te combineren met de boeken uit de serie "Verdwenen dorpen in Nederland".
 
Geïnteresseerd? Kijk op www.cartomagie.nl of www.verdwenendorpen.nl.